hittakatarina.blogg.se

Om att vara utbränd och hitta vägar tillbaka till ett normalt liv.

Promenera mera

Publicerad 2020-12-06 16:56:00 i Allmänt,

Andra veckan i oktober kände jag att jag måste göra något för att ha en chans att överleva hösten. I samband med det läste jag på nätet om en som kör en "löparstreak", det vill säga springa lite varje dag. Den personen hade målet att springa minst 20 minuter per dag helt utan några prestationsmål,
 
Jag blev ganska inspirerad, men insåg att det inte kunde bli frågan om löpning för min skull och inte heller några 20 minuter. Det gjorde att jag fick tänka ut vad jag kunde göra. Det tog inte lång stund att komma på att promenader borde gå att genomföra även för mig. För att vara överkomligt satte jag ett tidsålder på 10 minuter. Jag skaffade också en app till mobilen för att kunna hålla reda på mina promenader och räkna hur många dagar jag hållit på.
 
Jag satte ett mål att gå varje dag i 30 dagar. Första veckan gick det så där. Jag startade min "streak", men så missade jag någon dag så räknaren började om på nytt igen. Det hände två gånger där från början. Sedan fick jag in det i min vardag. När 30 dagar gått så utökade jag till 60 dagar. Varje dag sedan sextonde oktober har jag hållit igång. 51 dagar på raken. Några dagar har det blivit 12 minuter och några helgdagar till och med 20 minuter, men jag har hållit i det. Snart ska jag ge mig ut på dagens lilla promenad.
 
Utöver att dubbla antalet dagar så lade jag även på yoga varje dag när första månaden var gjord. JAg kör ett program på 9 minuter som nedvarvning. Det blev ett avbrott under första veckan med yogan också, men där har jag kört 15 dagar på raken nu.
 
Man kan tänka sig att 10 minuter är ganska fjuttigt, men i min värld är det stort. Från att inte ha gjort något så har jag i alla fall kommit mig ut lite och rört på mig. Att jag inte ville ha mer än 10 minuter var för att göra det genomförbart. Det senaste året har jag varit extremt känslig för att göra för mycket. Även nu när jag traskat 20 minuter så har sömnen påverkats kommande natt. Det är direkt kopplat till varandra - ansträngning och sömnlängd/-kvalitet. På det här viset har jag kunnat lura mig till lite luft utan att det ska slå tillbaka.
 
Så dålig som jag varit i många månader så hade jag aldrig hållit ihop så här länge utan promenaderna. Redan två veckor efter starten av min "streak" tror jag att jag fått sjukskriva mig på heltid. Det har även visat sig att jag jag på bra dagar kommer längre på mina promenadturer. Sambon var med någon gång och reagerade på att han kunde . Tidigare har han alltid tyckt att jag släpat fötterna och att det varit svårt att förflytta sig så långsamt som jag gör. Helt plötsligt gick vi i samma takt. Det är många år sedan sist. Jag har alltså lyckats förbättra min kondition på detta lilla. Det kan ju också tala om hur illa den faktiskt var innan...
 
Nu börjar jag snart närma mig de 60 dagarna som är mitt nuvarande mål. Då tänker jag lägga på några dagar till, men stegvis så att det inte blir oöverstigligt. Allt ska göras så att jag faktiskt kan genomföra det. Nu är det dags igen. Vi ses!

Om

Min profilbild

Katarina

Jag har blivit utbränd och letar sätt att komma tillbaka till ett normalt liv. Nu ska jag hitta Katarina, en ny förbättrad version som är starkare och friskare än den gamla.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela